Om bokmässan 2017

Det har gått några veckor nu och jag kan med viss distans summera bokmässan.

2017 var ett underligt år. Det började redan på torsdagen då en förvirrad och stressad älgtjur blev avlivad utanför mässan. Stadsmiljön är inte särskilt optimal för så stora djur och även om det var tråkigt för älgen var det ändå tur att den inte orsakade några olyckor i trafiken.

Alla skriverier om årets mässa kombinerat med bojkott gjorde att det var betydligt färre besökare än vanligt. Jag har sett siffror som säger att man hade en femtedel färre besökare än ifjol. Vissa utställare säger sig ha tappat 30-40% av sin försäljning. Detta märktes allra tydligast under lördagens demonstrationer då hela mässhallen kändes som ett stort vakuum där folk varken släpptes in eller ut under flera timmar. Under söndagen dök desto fler upp och det säljtapp vi upplevt kunde hjälpligt tas ikapp.

Lars Wilderäng dricker bubbel på 24:e våningen.

Somliga vill förenkla debatten genom att ställa försäljningssiffror mot normalisering av nazism vilket är en farlig väg att gå. Resultatet blir splittring inom de egna leden när de flesta av oss i själva verket har samma åsikt om vissa förlags närvaro på mässan. För små förlag kostar det oerhört mycket att ställa ut på bokmässan jämfört med de intäkter man får men marknadsföringspotentialen är desto större. Och det går att få det hela att gå runt men då krävs det många besökare. En bojkott skulle märkas rejält i förlagens omsättning och kunna leda till konkurs, vilket på sikt innebär mindre möjlighet att påverka genom de böcker man skriver och säljer. För är det något som förenar de små indieförlagen och författarna i Fantastikgränd så är det vår vilja att skapa mångfald och öppna upp för nya tankegångar. I år var det en del utställare som ångrade sitt deltagande då kunderna svek och frågan är hur det ser ut på nästa års mässa.

Så hur var min mässa då, i övrigt? Ja torsdagen var som vanligt en lagom smygstart där man kan träna på säljsnack, gå runt och krama alla människor man inte sett på ett år och kanske hitta lite nya läsare. Jag sprang på Lars Wilderäng och äventyraren Lena Padukova som bjöd upp mig på Höstsol-mingel i deras svit i en av Gothia Tower-skraporna (den säkerhetspolitiska thrillern Höstsol är Wilderängs senaste roman). Ett mycket kul tilltag där vi först fick prata med en SÄPO-liknande vakt vid hissen som skickade upp hissen till rätt våning. Utanför hotellrummet väntade en rysk soldat som drog en harang jag omöjligt kunde förstå (min ryska är milt sagt begränsad). På själva minglet träffade jag både gamla och nya bekantskaper och sorterar undan eventet som en av mässans absoluta höjdpunkter.

På lördagförmiddagen hade några av oss fantastikförfattare panelsamtal på Göteborgs Stadsbibliotek. Själv medverkade jag i den första panelen med temat Politiken i fantastiken och tycker vi fick till ett rätt bra samtal. Det var få åhörare men stort tack till er som kom. Utanför rådde nästan undantagstillstånd inför den stora demonstrationen som skulle hållas några timmar senare så förutsättningarna var inte direkt optimala. Ändå tycker jag att det är viktigt att se det som ett viktigt gig och en bra övning.

Senare under lördagen passade jag och Liv Vistisen Rörby på att spela in ett specialavsnitt av Fantastisk podd i form av intervjuer med författare på mässgolvet. Först hade vi tänkt spela in ett program med fler medlemmar från podden men det var svårt att hitta tider som funkade för alla eller ens några så det blev den här lösningen som var rätt rolig. Tyvärr hade vi inget puffskydd på mikrofonen men jag hoppas ljudet blir uthärdligt ändå.

Under söndagen körde vi happy hour i montern och jag sålde faktisk slut på mina böcker i serien Serahema Saporium och fick hämta reservlådan i bilen.

Mässan innebär också en hel del pubhäng och vinmingel vilket inte alltid gör sig så bra på bild. Jag gick även på en del föreläsningar, montersamtal och seminarier men kan konstatera att seminariebiljetten inte är värd sitt pris då man ändå inte hinner med så många seminarier i de för detta avsedda lokalerna. De flesta intressanta punkterna var dessutom ute i montrarna där de är gratis. Fantastikpunkterna var väldigt få bland seminarierna. Istället verkade de domineras av kulturkoftor som babblade på om nazismen. Nästa år tänker jag spara den slanten som med Författarförbundets rabatt ändå landar på 600 spänn.

Här nedan följer ett collage av bilder från min mässvistelse.

Fantastikgränd var precis lika mysigt som vanligt och här har jag tagit kort på Jakkin och Toby (och Aengeln och Anna!) som hade signering av den humoristiska boken Benjamin i Andra Världars monter (för övrigt den kanske snyggaste montern på mässan).

 

 

Mina söner hälsade på under fredagen och testade min steampunkutrustning.

 

Orvar Säfström modererar (fr v till h) Simon Stålenhag, Anders Fager och Boel Bermann om vart fantastiken står idag.
Det var ett finsk tema på mässan i år och vem är mer finsk än Mumintrollet och Lilla My?
Här är Pia Lerigon som precis har kammat hem förstapriset i Skrivbloggpriset 2017.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.