Recensioner

Här presenteras i kronologisk ordning de romaner och noveller jag skrivit. Recensionerna samlas däremot i omvänd kronologisk ordning under respektive titel, med den färskaste recensionen överst. Klicka på  datummärkt rubrik för att följa länk till respektive recension.

Om man är intresserad av recex kontakta mig på marcus.olausson[at]bumleby.se.

Romaner

Serahema Saporium 1:1 – De rotlösa (2014 – Mörkersdottir förlag)

2017-04-27: Bloggen Porten ger högsta betyg till De rotlösa

”Detta är en riktig, rejäl fantasybok som dessutom fortsätter i fler delar! Bra språk, lagom med dialoger, härliga, målande miljöbeskrivningar och inte minst riktigt trovärdiga och levande karaktärer.”

2017-02-13: Therese C. Larssons Bokblogg recenserar De rotlösa

”En bok att rekommendera åt de som gillar tjockpärmade fantasyböcker med intriger i en takt där inget utelämnas, en resa som bjuder på oväntade element i alla dess former. Jag är mycket nyfiken på fortsättningen!”

2017-01-10: Bokbloggen OARYA recenserar De rotlösa

”Hantverket är alltså gediget på alla plan. Olausson spänner med andra ord musklerna som en av landets främsta fantasyförfattare.”

2016-12-12: Bloggen Tentakelmonster recenserar De rotlösa

”Den första delen i Marcus Olaussons storslagna fantasyepos är en formidabel roman. Det är en traditionell fantasybok sett till både innehåll och handling men känns genomarbetad, välskriven och rymmer ett maffigt världsbygge som känns influerat av de jag stött på i Robert Jordan och Terry Brooks böcker.”

2016-11-11: Bokbloggen Svenska Böcker recenserar De rotlösa

”Marcus Olausson har lyckats skapa en spännande fantasyberättelse med komiska inslag. Han lyckas beskriva miljöer så bra att det tidvis känns som om jag ser på en film när jag läser. ”

2014-03-25: Bokbloggen Midnatts ord recenserar De rotlösa

”När jag läser påminns jag bland annat om J.R.r Tolkien, Brandon Sandersson, Katherine Kerr, Robert Jordan och Patrick Rothfuss, alla klassiska fantasyförfattare som jag en gång läst och älskat. ”

2014-09-07: Bokbloggen Bokhuset recenserar De rotlösa

”Jag älskar den här boken. Faktum är att jag under läsningen inte en enda gång känner att det är en svensk som har skrivit den. Och det här är nog den största komplimangen man kan få av mig.”

”Ytterligare något som jag beundrar i boken är Marcus förmåga att sprida klokskaper. Både här och där hittar jag små tänkvärda saker som får mig att stanna upp och fundera. ”
”Det märks att författaren har stor kännedom om genren och det är rappt, underhållande och emellanåt förvånansvärt roligt. Överlag är persongalleriet en av berättelsens styrkor.”
”De rotlösa andas Eddings utan barnsligheten, Jordan utan sidorna eller Martin utan politiken.”

Serahema Saporium 1:2 – Bäraren (2014 – Mörkersdottir förlag)

”Det är en konst att sända läsaren på en resa till platser som inte finns och med varelser som läsaren aldrig i sin vildaste fantasi kunnat drömma om. Och den konsten behärskar Marcus Olausson helt klart.”
”Med mystik blandat med humor har Marcus lyckats skriva ännu en jättebra bok. En klar fyra får även denna.”
”För allt är inte bara svart eller vitt, där i mellan (sic) ryms oceaner av gråa nyanser. Detta skildrar Marcus Olausson på ett mycket skickligt sätt, han får mig som läsare att tänka till och börja ifrågasätta inte bara de mörka och onda utan även Elderim, Cal och Rendon.”
”Jag anar att den här författaren är smart, han har hittat på en klurig och mångbottnad gåta som kommer att gäcka oss läsare hela serien igenom.”
”Gåtorna vi får och världen som vecklas ut framför oss håller spänningen konstant. Jag är fortfarande helt förälskad i den här fantasyvärlden och ser fram emot att fylla på bokhyllan med kommande bok.”

Serahema Saporium 1:3 – Nattlöpare (2016 – Mörkersdottir förlag)

2018-01-02: Bokbloggen Hobbybibliotekarien recenserar Nattlöpare m.fl.

”Jaha, och nu då? Här har jag kämpat mig igenom tre böcker av riktigt bra svensk fantasy.”

Bara lugn, Maria E. Fortsättningen släpps 2019 på nytt förlag (Catoblepas). /Marcus

2017-03-19: Therese C. Larssons Bokblogg recenserar Nattlöpare

”När boken till min förtret tar slut är spänningen högre än någonsin, men nu måste jag vänta. Vänta på att nästa bok blir utgiven, så skriv! Skriv för fullt Marcus Olausson så att vi får ta del av Serahemas spännande värld igen.”

2017-02-21: Bokbloggen Håkans hylla recenserar Nattlöpare m.fl.

”Marcus har lyckats med allt, och då menar jag verkligen med allt, han slår många internationella och stora fantasyförfattare på fingrarna. Dessa borde verkligen översättas och nå ut till resten av världen och inte bara Sverige.”

2017-01-21: Barrikaden recenserar Nattlöpare

”Han visar att man inte behöver söka sig till engelska/amerikanska verk för att läsa en god fantasy-berättelse. Det svenska språket fungerar alldeles utmärkt det också.”

2016-12-28: Bokbloggen Svenska Böcker recenserar Nattlöpare

”Den lite mörka historien lättas upp av Marcus härliga humor som får mig att dra på smilbanden flera gånger. Karaktärerna är återigen suveränt beskrivna och naturen om den känns mycket levande. Jag måste säga att trean toppar! Snyggt Marcus! Jag ser väldigt mycket fram emot nästa bok. Betyg 5/5”

2016-12-14: Pias författarsida recenserar Nattlöpare

”Marcus Olausson har jämförts med stora fantasyförfattare som Robert Jordan. Och jag som bara kikat lite i Jordans böcker kan inte uttala mig om det. Men jag läser mycket annan litteratur och jag kan förstå berömmet. För det känns som att Nattlöpare är skriven av en internationell bestsellerförfattare. Så stilsäkert för Marcus sin tredje bok i hamn.”

2016-11-30: Bokbloggen Bokhuset recenserar Nattlöpare

”Jag är oerhört imponerad av den här fantastiska utvecklingen i serien. Inte bara vad gäller språket, utan hela uppbyggnaden av världsbygget och de oväntade förvecklingar som sker. Olausson har skapat många trådar att knyta ihop och jag tvivlar inte en sekund på att han kommer lyckas få ihop det fenomenalt bra.”

2016-11-29: Bokbloggen Midnatts ord recenserar Nattlöpare

”Kort och gott så uppmanar jag alla er som älskar fantasy att läsa serien och för alla er som inte börjat läsa fantasy än, så säger jag våga prova!”

2016-11-28: Bloggen Lagomlycklig recenserar Nattlöpare

”Det jag gillar bäst med boken är dess befriande mänskliga karaktärer, som har naturbehov och klantar sig precis som folk i allmänhet gör! De är inga halvgudar, utan fryser och svettas, smågnäller och blir förälskade. De stöter på många motgångar, men de känns naturliga och är av varierande art.”

Noveller

Det verkar generellt svårt att få novellsamlingar recenserade. Bortom Portalen från Fantastikportalen sticker ut i mängden vilket jag tror beror på (förutom att den är förbaskat bra) att Oskar Källner som förläggare lagt mycket energi på att pusha ut recex.

Schaktet (medverkar i antologin Steampunksagor – 2015 – Whip Media)

Ännu inte recenserad. Finns även inläst som ljudnovell.

Man ska vara två (medverkar i antologin Steampunksagor – 2015 – Whip Media)

Ännu inte recenserad. Finns även inläst som ljudnovell.

Mässan (medverkar i antologin Svenska Spöken – 2015 – Andra Världar)

Ännu inte recenserad.

Anubitch (medverkar i antologin På denna grund – 2015 – Pop-Up Publishing)

Positivt omnämnd i Close-Up Magazine #181, Februari 2016, när Marianne Skoglund ger hela antologin betyg 6/10.

Sjung, kära syster (medverkar i antologin Bortom Portalen – 2015 – Andra Världar)

Den här novellen var ett av tre vinnarbidrag inför antologin och har fått mycket positiva recensioner. Finns nu även inläst som ljudnovell.

2016-04-29: Retrograde spring recenserar Bortom Portalen

2016-04-25: Bokbloggen OARYA recenserar Bortom Portalen

2016-03-27: Bokbloggen Mitt bokintresse recenserar Bortom Portalen

2016-03:15 Bokbloggen Bokhuset recenserar Bortom Portalen

2016-03-10: Tidningen Landets Fria recenserar Bortom Portalen

2016-02-29: Bokbloggaren och författaren Carola Strömstedt recenserar Bortom Portalen

2016-02-29: Bokbloggen Midnatts ord recenserar Bortom Portalen

2016-02-29: Nätblaskan Barrikaden recenserar Bortom Portalen