Författarliv – Hur gör man?

Drömmer du om att bli författare? Kanske du redan skrivit en hel roman eller novell men lyckas inte bli utgiven? Oavsett vilket så delar jag nedan med mig av sådant jag lärt mig om författande, men även saker jag ännu inte fått grepp om. För att bli författare krävs nämligen tusentals timmar av skrivande, läsande och lärande. Färdig blir man nog aldrig, men om du övar och skaffar dig bra skrivarkompisar kommer du att utvecklas och plötsligt en dag har du en färdig text som är redo att möta världen.

Det här är inte en regelrätt skrivkurs eller författarskola. Jag kommer inte att gå in på djupet hur du bäst gestaltar eller strukturerar din berättelse. Däremot kommer jag ge exempel på hur jag själv gör och visa tips och tricks jag snappat upp. Om du vill gå på djupet rekommenderar jag istället ett besök bland dessa bloggar och poddar:

Pias författarsida – Pia Lerigons entusiastblogg är fylld med skrivtips.

Skrivdrömmar – Pia Lerigon och Johannes Vivers går i sin författarnördiga podd på djupet om författande.

Skrivarpodden – En matnyttig podd med gäster som diskuterar olika aspekter av skrivprocessen.

Bliutgiven.nu – Henrik Widell är både författare och lektör och ger här många matnyttiga tips.

Sedan jag debuterade 2014 har jag fått fantastiskt mycket publicerat på kort tid, mer än de flesta vågar jag påstå. Men det är svårt att nå ut och marknadsföra sig i bruset. Ändå fortsätter jag att försöka och medan jag lär mig har du chansen att följa med på färden och utvecklas tillsammans med mig, alternativt skratta åt mina misslyckanden. Kolla gärna under menyalternativet Press där jag delar med mig av artiklar, intervjuer och recensioner.

Här nedan följer exempel på vad jag kommer att ta upp under rubriken Författarliv. Inläggen behöver nödvändigtvis inte komma i kronologisk ordning, men för varje nytt inlägg kommer en klickbar länk i listan.

Författarliv – Hur blir jag en författare?
Författarliv – Skapa en författarplattform
Författarliv – Att skriva sin berättelse
Författarliv – Hjälpmedel
Författarliv – Struktur och synopsis
Författarliv – Hitta rätt testläsare
Författarliv – Planering och research
Författarliv – Redigera din berättelse
Författarliv – Lektör, redaktör och författarcoach
Författarliv – Kontakta förlag
Författarliv – Kontrakt, rättigheter och skyldigheter
Författarliv – Bokomslag och baksidestext
Författarliv – Författarfoto
Författarliv – Marknadsföring
Författarliv – Boksignering
Författarliv – Föreläsningar
Författarliv – Bokmässor och marknader
Författarliv – Skaffa agent