Serahema Saporium

Detta epos är min hyllning till den klassiska episka fantasy som jag har vuxit upp med och kommit att älska. Tolkien och Robert Jordan är stora inspirationskällor. Samtidigt är min ambition att föra in något nytt och göra berättelsen på mitt eget sätt med jordnära och trovärdiga karaktärer, varken genuint onda eller goda. Där är det snarare Stephen Donaldson, Robin Hobb och faktiskt skräckförfattare som Stephen King och John Ajvide Lindqvist som står för inspirationen. Jag vill visa att vi i Sverige minsann också kan skriva riktigt bra high fantasy. Jag har även velat föra in vuxnare teman med mer psykologiskt djup, filosofiska och andliga funderingar och en gnutta sex. Hur jag har lyckats får andra avgöra men det har varit en lärorik resa att skriva ett verk med så stor spännvidd. Vill man fördjupa sig i Serahema har böckerna och världsbygget en egen sajt – Serahema Encyclopedium – som tids nog kommer att vara sprängfylld med information.

Bokserien skrevs ursprungligen som trilogi, delades upp i sex delar och gavs ut av Mörkersdottir förlag, men ges nu ut på nytt som trilogi hos Catoblepas förlag. Den här gången i hårdband och med nya omslag och titlar för att matcha det nya formatet. Första boken – När gudar dör – släpptes 2018 och sommaren 2021 släpptes äntligen den avslutande delen – Till hjärtats sista slag.

Berättelsen utspelar sig i världen Serahema där den matriarkala kyrkan Ba-Repta har den yttersta makten och monopol på elementarmagin. Där finns även andra magier. Saven är den starkaste magiformen och uppstod i tidernas begynnelse när två gudar stred på liv och död så att deras blod blandades och gav upphov till magin. Ba-Repta har bannlyst Saven då den anses vara en styggelse och i vissa länder är bruket av magin rentav belagt med dödsstraff. Guden Naemin överlevde knappt Savens födelse och sprider nu sina styrkor över världen med syfte att en gång för alla förinta mänskligheten.

 

I denna värld får vi följa ynglingen Elderim som får i uppdrag att lära sig magierna i tron att han är den som är utvald att störta Naemin. Men är han verkligen den utvalde? Hans väg blir svår och farlig och han går från naiv yngling till tärd krigare medan världen rämnar runtomkring honom. De val som från början tedde sig självklara blir allt svårare för både Elderim och människorna han möter på vägen. För hur hindrar man den ondska som bor inom oss själva och hur kan man segra om det innebär att man måste förråda sina vänner?

Kungabräde är ett viktigt strategispel i böckerna.

Som sagt gavs halva bokserien (3 böcker av dåvarande 6) ut på Mörkersdottir förlag med omslag enligt nedan. Om du har läst dessa motsvarar Catopblepas nyutgåva När gudar dör böckerna De rotlösa och Bäraren nedan medan första halvan av Vingar av rök i nyutgåvan motsvarar Nattlöpare nedan. Klart som korvspad? Hör av dig på sociala medier om det är rörigt. 🙂