Bok och Bibliotek 2015 – del 2: Kändisskap

Man kan se en hel del kändisar på Bokmässan och en del ägnar sig åt att bocka av så många som möjligt. Själv konstaterar jag att de mest verkar vara som folk i allmänhet. Ett stående skämt är hur många gånger man lyckas se Jan Guillou då han dyker upp lite överallt. Om man inte sett honom har man då verkligen varit på Bokmässan?

Istället för att se på kändisar kan man även jobba på sitt eget kändisskap. Ett nödvändigt ont om man vill sälja många böcker och nå ut till fler läsare. Dessutom kan det i lagom dos faktiskt vara rätt så kul. En väg dit är att få sina berättelser publicerade på flera olika plattformar och förlag. En medveten strategi från min sida har under året varit att skriva noveller till novelltävlingar då jag via antologier kan nå ut till nya läsare. På torsdagen fick jag det glädjande beskedet att min novell ”Anubitch” kommer med i novellsamlingen ”På denna grund vi bygga” framåt jul. Ska bli oerhört kul att vara en del av detta. Jag är nu uppe i hela 5 noveller som har knipit sig en plats i diverse novellsamlingar under 2015. Inte så pjåkigt.

På fredagen åkte jag först till Quality Hotel Panorama där jag skulle slagga ett par nätter, mest för att slippa behöva flytta bilen senare när jag checkade in.

qu_panorama_goteborg_fa_entre Det visade sig att de hade ett rum ledigt så jag kunde checka in direkt. Varför inte passa på att dumpa lite packning på rummet och sedan rutinera lite (gå på toa)? När jag sitter där och filosoferar ringer min förläggare Frida. Jag trycker bort. Ett okänt nummer ringer. Jag trycker bort. Frida ringer igen och jag trycker bort. Vafaan? Får man inte s***a ifred? Jag ringer upp Frida och då visar det sig att SVT söker mig. Say what? SVT? Plötsligt får jag väldigt bråttom och ilar ner till mässan så fort jag kan. Då var de borta, men som tur var kom de tillbaka igen. De var från SVT Väst och gick runt och ställde på begäran frågor till tittares favoritförfattare. Oerhört smickrande för en författare i farmarligan. Man kan se mitt livs första TV-framträdande här. Bevisligen behöver jag träna på mitt TV-fejs. Och komma ihåg att promota min bok, inte bara tjöta.
Marcus Olausson i SVT Väst (1 min & 30 sek)

En annan väldigt rolig händelse var att bli intervjuad av Göteborgs Studentradio K103. Där hade jag ett mysigt snack med skjutjärnsjournalisterna Karin och Julia och även Zeke fick vara med på ett hörn. Här kan man lyssna på detta (11 min & 23 sek).

Under dagen fick jag även besök av Johanna Josephsson från tidningen Trollhättan 7 Dagar som ställde frågor och tog bilder. Ska bli spännande att läsa om detta. Jag ber att få återkomma när artikeln är publicerad.

På fredag kväll hade Anders Nyman på Whip Media fixat releaseparty på Steampunkbaren för novellsamlingen ”Steampunksagor” där undertecknad har med 2 st noveller.

john-kajsa-och-louisa

En fullkomligt underbar miljö där vi satt som packade sillar och senare även blev packade som sillar. Ett jättekul event där jag fick träffa ungefär hälften av dem som medverkar i antologin. Ett besök på baren rekommenderas varmt. Man kan dricka blåa drinkar som ryker, serverade i E-kolvar. Bara en sån sak!

Både fredag och lördag kväll var jag på Park, där typ alla från bokmässan hamnar förr eller senare. Trångt, massa kändisar och nästan omöjligt att föra ett samtal för en lätt lomhörd stackare som undertecknad. På fredagen bar jag dessutom min steampunkutstyrsel och förvandlades genast till något slags fenomen som alla ville plåtas tillsammans med (utan att man direkt pratade med mig, vilket kändes aningen olustigt). Mitt bestående intryck är ytlighet. Men det är en bra plats att knyta kontakter på, vilket inte bör underskattas om man vill utveckla sin författarkarriär.

Åter till bokmässan så sålde vi hyfsat även i år och nästa år kommer Mörkersdottir dela monter med Undrentide och Andra Världar och då kan man vänta sig ännu större fantastikdominans i A-hallen. Genren är på väg uppåt, vänta och se bara. Jag ser redan fram emot Bok & Bibliotek 2016. Vi kanske ses där?

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.