Bokrecension – Attentaten i Gallus av Eva Holmquist

attentaten-i-gallus

Detta är ett spännande äventyr för lite yngre läsare. Boken fungerade bra även för undertecknad, men jag kände mig för gammal för intrigen. Även omslaget och de illustrationer som finns i boken signalerar att boken främst vänder sig till yngre läsare.

Vi får följa Mathilda som plötsligt vaknar upp i en annan ung kvinnas kropp, dessutom i en annan värld. Där härskar fågelfolket gallus som håller människorna som slavar till gallus fabriker och Mathilda får svårt att rätta sig i ledet, nu i slavflickan Hannas kropp. Fidesko är kapten i gallus flygvapen och utses att undersöka varför slavar har börjat försvinna och vart de tar vägen. Hans kollega kapten Lanka får samtidigt i uppgift att undersöka de sabotage mot fabrikerna som bara blir fler och fler. De märker snart att allt inte står rätt till och att det de har fått lära sig om landets historia kanske inte stämmer. Förutom människor och gallus finns även andra folkslag som till exempel det småväxta rövarfolket och det mystiska skogsfolket.

Boken är relativt tunn och fungerar bra som introduktion till fantastik för yngre läsare. Den tar även upp ämnen som förvanskning av historien och att somliga anser sig ha rätt att förslava andra. ”Attentaten i Gallus” rekommenderas absolut och det låga betyget beror snarare på att det inte riktigt var min typ av fantasy vilket inte författaren ska lastas för. Till sin målgrupp är den garanterat kanon.

Betyg [6/10] Bumlingar.

Boken ges ut av Ordspira Förlag och finns bland annat att köpa hos Adlibris och Bokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.