Fantastika och Swecon 2016

fantastika_banner_960x3001

Sent inlägg men hursomhelst. Jag hade för två veckor sedan, den 17-19 juni,  en kanonhelg i fantastikens tecken.

Jag missade fredagen på Fantastika för att istället se Iron Maiden på Ullevi i Göteborg. Efter en något blek inledning tog det sig och de gamla gubbarna visade var skåpet ska stå. Visst var de lite stela, men de är trots allt proffsiga musiker och Eddie-monstret styltade runt på scenen precis som han ska. De nya låtarna står sig förvånansvärt bra mot de gamla men är såklart chanslösa mot klassiker som publiken hört förut. I refrängen på Blood Brothers reste sig håret på armarna när jag stod där bredvid min kompis Örjan. Det var med honom som jag upptäckte Iron Maiden i vår barndom. För länge sedan i en galax långt, långt bort. Blood brothers in deed.

Blood Brothers m Iron Maiden
Blood Brothers med Iron Maiden

Efter en kvalmig natt med dålig sömn på Linnestadens Hotell och Vandrarhem hasade jag mig på lördagmorgonen bort till centralstationen för en lååång tågtur upp till Stockholm. Kunde inte sova trots tröttheten efter den obarmhärtiga natten så jag värmde upp inför skräckpanel med boken ”Fyra minuter” av Johan Ring. En kanonbra skräckroman jag varmt rekommenderar. Mitt mål var Fantastika i Dieselverkstaden/Nacka och efter att ha navigerat mig fram bland T-bana, buss och byggarbetsplatser fick jag äntligen dumpat mitt bagage på Quality Hotel och installerat mig i Dealers room med mina böcker. Något stressad hade jag kanske en halvtimme på mig tills jag skulle delta i panelen ”Skrämmande svenskar” tillsammans med skräckbloggaren Helena Dahlgren, Jonny Berg från Swedish Zombie och Mats Strandberg som knappast kräver någon presentation. Patrik Schylström var moderator med den äran och sålde nog in mina skräcknoveller bättre än jag själv gjorde. Vi pratade om allt ifrån kroppsvätskor till Ferry Fantasy och jag trivdes som rovdjursfisken i det svarta skräckvattnet.

13435540_10154317460726834_1506379640625746505_n

Vi hann aldrig lista några skräckfavoriter så jag bockar av några här istället. Förutom redan nämnda Johan Ring tycker jag att du ska kolla in Susanne Samuelssons ”Kattmänniska”. En ruggigt bra novellsamling där hon får till ett krypande skruvat obehag. Sedan tycker jag att Jonas Lejons ”Svartkonst” är värd att kolla upp. Madeleine Bäcks ”Vattnet drar” är mycket snarlik den här boken i sin tematik, men jag föredrar Jonas bok som dessutom kom först. Jag gillar hans språk och sätt att skriva där mörkret ständigt är närvarande.

Kruxet med kongresser är att alldeles för många intressanta paneler pågår samtidigt. När man då dessutom träffar kompisar man inte sett på länge, hittar nya kompisar och härliga människor OCH försöker kränga en bok eller två så är det svårt att få ihop ekvationen. Det blev i alla fall några panelbesök. Närmare bestämt …

Lördag 18/6:

That’s why I killed him! Maria Turtschaninoff (GoH), Ian Sales, Anna Jakobsson Lund, Mats Strandberg, Markku Soikkeli (M) – Minns såhär i efterhand inte exakt vad man pratade om mer än att undvika klichéer och hur man får läsaren att känna med karaktärerna. Mats satte till exempel ihop olika spellistor på Spotify för att lära känna sina karaktärer. Mitt sviktande minne beror nog (förutom att jag börjar bli gubbe) på att jag var så trött efter fredagen. Men jag vet att jag gillade panelen.

DSC_0249

Från valyriska till klingonska – så gör man ett rekvisitaspråk. Yens Wahlgren höll ett mycket underhållande och intressant föredrag om hur man inom fantastiken knåpat ihop olika språk och vilket uppsving det fått idag i och med Game of Thrones. Genom roliga filmklipp fick vi bland annat ta del av hur Ben Burt skapade ikoniska språk och läten för Star Wars, samt höra Tolkien tala sindarin. Självklart köpte jag ”Liftarens parlör till galaxen” av Yens. Valar morghulis!

Selling books. Jerry Mättä (GoH), Brian Ameringen (Porcupine books), Jörgen Forsberg (SF-bokhandeln), A.R. Yngve och Patrik Schylström (M). Man diskuterade olika format för böcker och hur digitalisering, print on demand och egenutgivning påverkar tillgänglighet och kvalitet på litteraturen. Brian bedriver ett välrenommerat antikvariat för fantastik och det är det tryckta formatet om gäller. Jörgen verkade inte överförtjust i egenutgivningen som han ofta anser inte håller måttet. En lite tråkig inställning. Jag kan förstå honom men där finns guldkorn. Det svåra är såklart att hitta dem. A.R. Yngve ventilerade sin frustration över hur svårt det är att nå ut och marknadsföra sig som författare på eget eller litet förlag. Stor igenkänningsfaktor för undertecknad.

De dödas röster – thrillerpodd om rollspelare. Sara Bergmark Elfgren (showrunner), Mattias J. Skoglund (regissör), Judith Kiros (avsnittsförfattare), Erika Stark (avsnittsförfattare) och Mats Strandberg (M). Diskussion kring den mockumentära poddserien som har premiär 2/7 men går att ladda ner som podd 1/7. Kul att få inblick i hur de arbetat med serien och hur de bondat genom att spela kult mm. Serien verkar intressant och jag ska absolut lyssna på den.

Kvällen avslutades med öl, mingel, samtal med fellow nerds och mera öl och mingel. Mycket trevligt.

Söndag 19/6:

World-building book by book. Maria Turtschaninoff (GoH) pratade om hur hon utforskar de världar hon berättar om medan hon skriver. Hennes världsbyggen verkar vara koncentrerade till en viss plats eller miljö per bok. Jag tycker nog att rubriken är lite missvisande då jag inte skulle kalla henne en världsbyggare, även om alla berättelser oavsett författare givetvis innehåller någon nivå av världsbygge. Sedan har jag så klart bara läst Maresi än så länge så det kanske är större världar i de andra böckerna. Intressant föreläsning om än aningen torr då Maria läste innantill väl mycket.

DSC_0258

Vei – en fantastikserie om nordisk mytologi. Tecknaren Karl Johnsson berättade oerhört passionerat om det seriealbum han skapar tillsammans med Sara Bergmark Elfgren (finns det något hon inte har ett finger med i?). Karl bjöd på mycket bilder och jag konstaterade att jag redan äger ett album han illustrerat. Den supersnygga boken Asgård som han gjort tillsammans med författaren Sofi Hjort. Nordisk mytologi är onekligen hett just nu så jag hoppas att trenden håller i sig när min bok Drömverk kommer ut, där avdankade nordiska gudar verkar i en parallell verklighet till dagens Trollhättan. Tillbaka till Vei så beskrivs den som Game of thrones möter Hunger games möter nordisk mytologi och jag är grymt pepp på denna bok. Check it out!

Superhjältar. Love Kölle, Markus Sköld, Finn Cederberg och Anna Jakobsson Lund (m) diskuterade superhjältar och hur de skulle se ut i en svensk kontext. Bakgrunden är Swedish Zombies antologi ”13 svarta sagor om superhjältar” där panelen medverkar med superhjältenoveller. Panelen var intressant och bänkarna fullsatta. Nu när jag dessutom har hunnit läsa antologin kan jag avslöja att den är kanonbra. Läs den helt enkelt!

Closing ceremony with choir Gléowine. Swecons sista framträdande var körsång där den duktiga kören Gléowine framförde kända visor från film och tv-serier. Man bjöd även på en underhållande tolkning av ”Only you” ur Gollums perspektiv där han sjöng om Härskarringen som ”Bara du”.

Swecon avslutades med avtackning av hedersgäster och gofers (= de som hjälpt till under och inför kongressen) plus att man fångade in Swecons ande och lämnade över till det gäng som arrangerar nästa års Swecon – KonTur i Uppsala. Därefter följde mitt livs första Dead Dog Party där jag drack öl, tjötade och gjorde nya bekantskaper. Jag hade en förbannat trevlig kväll som rörde sig från bistron med diskussioner om rollspelsnoveller till skräckmanus och över till hotellet och samtal med den brittiske sf-författaren Ian Sales om svensk hårdrock. Och mycket annat så klart. Minns faktiskt inte vad jag och Fia Karlsson pratade om (började nog gå in i dimman där) men trevligt hade vi hela gänget. Kanske tur att KonTur är redan i Maj för jag längtar efter nästa Swecon som dessutom får mycket spännande gäster som t.ex. Anne Leckie (damn, nu måste jag verkligen ta tag i att läsa Ancillary Justice) och Siri Petterson (damn, nu måste jag verkligen ta tag i att läsa Odinsbarn …)

konturlogga_svart

Summa summarum. Jag har pratat med många härliga människor och lyssnat på så många föreläsningar och paneler jag hunnit och mäktat med. Däremellan lyckades jag i alla fall hålla till en del i Dealers Room och sälja lite böcker (och köpa lika många). Förhoppningsvis fick jag även upp ögonen hos åtminstone några stycken om vad mitt välgörenhetsprojekt Fantastikhjälpen går ut på. Det verkar som att Swecon härmed är en årlig begivelse för undertecknad. Tack alla ni som var där. Vi ses väl på KonTur? Over and out.

/Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.