Förberedelser inför Bokmässan 2017

Bok & Bibliotek. För oss inblandade är det som en enda stor familjefest där man träffar kollegor och kompisar som man kanske bara träffar just den här gången på året. Jag vill tro att vi som rör oss i Fantastikkretsar är en extra mysig familj i alla möjliga härliga kulörer och avarter.

Det har varit mycket diskussion om en viss tidskrifts medverkan på mässan men jag tänker inte uttryckligen nämna dem här. De har fått tillräckligt mycket gratisreklam och det hela har gått så långt att  årets mässa präglas av bojkott och demonstrationer. Som självutnämnd förkämpe för den lilla människan tänker jag gå till mässan och göra reklam för mitt humanitära välgörenhetsprojekt Fantastikhjälpen.

Så hur förbereder man sig för en bokmässa egentligen? Det beror egentligen på vilken typ av författare man är och vad man har för support bakom sig. Många inom fantastiken är egenutgivare och går samman och hyr en monter på mässan. Själv är jag förlagsutgiven men på litet förlag vilket innebär att jag inte är inbokad på massa föreläsningar där jag kan göra reklam för mig, så som mer välkända författare med agenter och ett helt PR-maskineri i ryggen kan göra. I valet mellan att se ut som en seriös författare (ni vet, svart polo och kostym) så har jag valt ett spår där jag riskerar att få en löjets stämpel på mig, men å andra sidan skapar det många tillfällen där jag fotograferas. Och när man fotograferas håller man upp sin bok. Vips har man fått draghjälp att göra reklam för boken och sig själv. Dessutom gillar media jippon och saker som sticker ut. Även en relativt okänd författare kan då få mediautrymme.

Och det finns så klart en anledning till att så många kommer och vill hänga med oss i Fantastikgränd. Vi har helt enkelt roligare och bjuder på oss själva. Kom dit du också och ta pulsen på den sjudande svenska fantastikscenen. I år har jag snickrat ihop en ny dräkt i steampunktema för att förvandla mig själv till en vandrande reklampelare, alternativt gycklare. Djävulen bor i detaljerna som det heter och precis som när jag skriver har jag lagt ner en hel del tankemöda på hur min dräkt ska vara utformad för att ge sken av att mitt jetpack kanske rentav fungerar. Den behöver även vara någorlunda robust för att överleva mässan.

En lista över viktiga saker Olausson tar med på bokmässa:

  • Bra skor. Viktigaste punkten och hamnar därför överst.
  • Vatten. Vatten kan man såklart köpa på plats men tiden brukar sticka iväg och Marcus glömmer sig i montern. Därför har jag vatten i mitt utility belt. (Nej inte en midjeväska, ett sånt där coolt som cosplayers har. Och Batman.)
  • Choklad. Se ovanstående punkt om vatten. En extra energikick när krafterna tryter. Nej det är inte nyttigt, men gott. Plus att inget säljer böcker så bra som bruna fläckar runt munnen?
  • Powerbank för att ladda mobilen.
  • En lista i mobilen på böcker jag bara måste köpa utöver de kopiösa mängder jag spontanköper. Nej men titta, en boksignering. Shut up and take my money!
  • I år har jag tänkt kolla in massa seminarier, nu när jag har rabatt genom författarförbundet, så någon slags lista över dessa behövs. Bokmässans app verkar fucka ur på min mobil så jag får se hur jag löser detta. Inte alls förmodligen. Spontana infall och samtal med läsare brukar ta över.
  • I år lägger jag även till punkten limpistol och skruvmejsel ifall min outfit faller isär.
  • Min nyinskaffade Messenger Bag i läder. Passar bättre ihop med min steampunkutstyrsel än tidigare väska. Används för att knöka ner det mesta av punkterna ovan plus mina reklamblad och visitkort. Med lite tur kan jag stoppa ner en bok eller två i den också.
I nöd och lust

Som avslutning så har den seriösa delen av mitt författarskap nyligen förärats med medlemskap i Författarcentrum Väst, vilket underlättar om man vill boka mig som föreläsare. Ja eller som gycklare då. Det damp ner ett mejl i inboxen häromdagen och jag har nu kompletterat mina uppgifter i medlemsregistret. Återstår att se vad detta kan leda till men jag förväntar mig att tv, radio och kvällspressen ställer sig i kö.

Vi ses på Bokmässan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.