Robotiserad armprotes

I väntan på att jag ska få tid över (och kanske sjukt stort kapital) för att realisera mitt eget robotarmsprojekt så kan man fascineras över hur långt utvecklingen har gått. Min egen variant är avsedd att se hur billig och förenklad man kan göra en robotarm fast ändå ha hög funktionalitet. En hand är ju trots allt ganska komplicerad. Jag vill få ner priset för att fler ska kunna få en robotarm som hjälpmedel.

I den här videon kan vi se hur Magnus Niska som först i världen blir försedd med en unik protes där en fast del av protesen är fastskruvad med titanskruv direkt i skelettet, s.k. osseointegration. Exakt hur givare registrerar signaler från muskler och nerver framgår inte, men det ger en betydligt högre noggrannhet än det vanligare alternativet där man fäster elektroder på huden, s.k. myoelektrisk styrning.

Jag säger grattis till Magnus och hoppas han får mycket glädje av sin protes. Det ska bli spännande att se vart forskningen tar det här. Materialet har jag hämtat från Robotnyheter.se – en läsvärd sajt om robotik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.