Musikrecension – Drömriket av Drömriket

Klockrent! Ja, det märkligt sammansatta ordet sammanfattar upplevelsen av supergruppen Drömrikets debutalbum som hyllar förorten Tynnered i Göteborg. Fast vägen till mitt hjärta var lite krokig. Jag är inte stormförtjust i något av de ingående medlemmarnas band. In Flames, Engel (Niclas Engelin) och Hardcore Superstar (Adde Andréasson) gör rekorderlig hårdrock, men bara inte riktigt i min smak. Mustasch (Ralf Gyllenhammar) har Bandit Rock totalt spelat sönder för mig och Jonas Slättung hade jag ärligt talat aldrig hört talas om. När jag så läste om gruppen i Close-Up Magazine – Sveriges och världens(?) bästa hårdrocksblaska – blev jag inte överdrivet till mig i byxorna. Detta ändrades en sen kväll när jag bilade igenom tunnlarna i Uddevalla och P3 spelade låtar från skivan. Ralf Gyllenhammars kakmonstervrål hade plötsligt hittat en kontext där det satt som gjutet. Proggiga välskrivna texter, ett rejält tunggung och låten ”Natten lever” sålde hela konceptet. (Det var ju natt och jag körde bil).

Nu har jag lyssnat igenom skivan på Spotify ett antal gånger och den bara växer. Traditionalist som jag är ska den självklart inhandlas och sedan avnjutas i bilen på hög nivå. Musiken är vrålfet men samtidigt komplex och full av nyanser. Nyss nämnda ”Natten lever”, ”Korrugerad plåt” och ”Skyskrapan brinner” är nog tillsammans med ”Vakta din tunga” mina personliga favoriter, men även ett lugnare spår som ”Den som stannar kvar”. Jag förstår att en del kommer ha svårt att smälta sången på svenska, men ge dem lite tid bara. Det här är riktigt, riktigt bra. Och Drömriket – lägg ner era andra band och satsa på det här istället 🙂

Betyg [9/10] Bumlingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.