Superhjältar och superskurkar

Superhjältar har funnits länge som serietidningar men även på film. För mig var det rena julafton som liten när vår granne lämnade över en bananlåda full med Fantomen, Conan, Agent-X9 och Magnum mm. Grannens storstädning blev en guldgruva för mig och mina bröder. Jag har aldrig varit särskilt dragen till hjältar med superkrafter utan föredrog snarare Fantomen, Conan (mycket p.g.a. John Buscemas teckningar och Alfredo Alcalas tuschning) och Läderlappen som han kallades förr. Visserligen var de starkare och listigare än gemene man, men särskilt Conan och Läderlappen hade dessutom sidor som var ganska osympatiska, vilket gav dem en annan dragningskraft än exempelvis Fantomen.

Stålmannen/Superman har jag aldrig varit intresserad av. Jag förstår varför filmskapare fokuserar på hans mänskliga sidor, men det slutar ändå alltid i mosande av skyskrapor à la Transformers och där blir det ointressant. Kanske det är därför jag föredrar Daredevil och Wolverine hos Marvel då det främst är deras mänskliga sidor som kommer fram (okej de har superkrafter men flyger inte fram och skjuter laserstrålar åtminstone). När mina kompisar läste X-Men och Spiderman läste jag Spawn för att det var något annorlunda och hjälten var en antihjälte som var general åt djävulen.

Nu har Justice League gått upp på bio och verkar få ett ljummet mottagande vilket inte förvånar mig. Hela superhjältefilmgrejen har gått i inflation och Marvel verkar tro att marknaden är oändlig. DC Comics har haft enorma framgångar med Christopher Nolans Batmanfilmer, men desto större motgångar i övrigt och försöker jobba ikapp genom att stressa fram Suicide Squad och nu Justice League. Jag har inte sett den sistnämnda ännu men då Zack Snyder är inblandad (fram tills en familjetragedi fick honom att lämna över regin) så väntar jag mig ett snyggt, men platt spektakel med mycket pang-pang i slow motion.

Då är det skönt med lirare som Deadpool som levererade en av de mest respektlösa och komiska filmer jag sett på senare år. Den är absolut barnförbjuden och driver med hela genren, samtidigt som den lyckas leverera rätt spektakulär action. Av de trailers som har släppts till uppföljaren att döma (se filmklippen nedan) kan vi vänta oss mer av samma sjuka humor. Jag tror det här är helt rätt väg att gå då ännu en generisk film om Iron man, Spider man eller Nånting-annat-man känns så uttjatat. De behöver experimentera mer innan mainstreamandet dödar hela genren.

Nästa år släpper Swedish zombie novellsamlingen 13 Svarta sagor om superskurkar och jag kommer att medverka med min novell ”Bara ett barn”. Att skriva om skurkar istället för hjältar är faktiskt roligare. Hos DC Comics är det ofta skurkarna som är mest färgstarka som Jokern och Pingvinen t.ex. Nu innehåller novellen kanske inte så mycket humor men jag vill plocka fram den mänskliga sidan hos skurken och även visa att vem som är god eller ond är relativt och sällan går att måla i svart eller vitt. Och apropå måla, titta nu när Deadpool målar i senaste trailern för Deadpool 2 (och kolla här om du inte vet vem Bob Ross är, konstnären som Deadpool driver med).

Deadpool Trailer #1

 

Här är Teasertrailern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.