Att fördela sin tid

Jag har precis varit på Fantastika och kanske kommer ett separat inlägg om detta, men det jag vill prata om idag är tid. Närmare bestämt hur jag som författare väljer att disponera min tid. 

Vi författare skriver av olika anledningar och därför angriper vi vår tid på olika sätt. Jag har ett heltidsjobb och är förälder. För att skapa förutsättningar för en författarkarriär är det därför av vikt att jag lägger min tid på meningsfulla aktiviteter. Hur jag balanserar dessa påverkar både min produktionstakt, hälsa och ekonomi och man kan där tänka i ett kort eller långt perspektiv. Mycket jobb nu ger låg hälsa nu men kanske mer tid och möjlighet till återhämtning senare. Lite jobb nu ger vila och bra hälsa nu, men kan leda till stress senare om jag inte möter en deadline. Och om jag stressar för mycket slutar det till slut i en sjukskrivning där både hälsa, ekonomi och producerad text går åt helvete.

Mitt kanske största problem är min fantasi och mitt driv, vilket kanske kan låta märkligt, men om jag jobbar mycket nu så att jag frilägger tid senare, då tenderar jag att fylla även den tiden med aktiviteter varpå den behövliga vilan uteblir. Jag fastnar i för mycket jobb, hela tiden.

För mig kommer hälsan först, sedan familjen, sedan ekonomin (där ingår mitt avlönade arbete) och sist författandet. Det är därför (hälsan först) jag har varit tjänstledig på deltid under våren och jobbat 80%. Det har varit bra för min hälsa att kunna skriva två halvdagar i veckan. Som bonus har det låtit mig redigera om mina två första Serahemaböcker inför den nyutgåva som släpps till hösten. Det behövdes. Och det blir så förbannat bra att jag spricker av stolthet. Nackdelen är att ekonomin har blivit lidande och således även familjen. Det är vårt överskott jag har nallat på. Därför kommer jag nu att gå upp till heltid igen vilket innebär att jag måste dra ner på skrivandet. Annars går inte ekvationen ihop. Och min chef blir glad (även om mitt arbete inte har blivit påverkat i någon större grad då en konsult har täckt för min frånvaro).

För att i framtiden åter kunna gå ner i arbetstid behöver jag alltså få en större inkomst från mitt skrivande och för att åstadkomma detta behöver jag sälja mer. Betydligt mer. Och för att sälja betydligt mer skulle jag förmodligen behöva gå ner i arbetstid. Moment 22 alltså.

Det finns diverse trappsteg att ta sig över för att bli framgångsrik författare och nu talar jag för enkelhets skull om framgångsrik som i att sälja många böcker. För oss på små förlag är det svårt att nå ut och få den spridning som krävs för att upptäckas av läsare vi vet skulle älska våra böcker men inte hittar dem. En heltidsförfattare kan åka runt och hålla föredrag för att marknadsföra sig och dryga ut ekonomin. För min del skulle det visserligen ge marknadsföring men nalla på skrivtiden. Jag skulle bli mer känd men inte kunna skriva och jag skulle tjäna mindre pengar än om jag fortsatte med mitt nuvarande arbete. En dålig lösning.

Därför lägger jag mitt krut på att försöka bli mer känd där det ger mest effekt. Inte supermegakänd på bred front a’la Läckberg utan känd bland fantastikfans. Så gott som alla som läser fantastik i Sverige ska veta vem jag är. Alla behöver inte gilla det jag skriver, men om tillräckligt många gör det uppnår man kompiseffekten. Mun-till-mun reklam som är ovärderlig. En del författare väljer att blogga regelbundet och med hög publiceringstakt. Själv tror jag inte att bloggar ger så mycket längre men visst finns undantag. Men det är svårt att slå sig in där. En blogg kräver massor av planering och underhåll och de flesta orkar antagligen inte läsa inläggen ändå. Visst, jag bloggar också men det är inte min främsta kanal (så tack som fan för att du läser det här). Då tror jag mer på de poddar där jag sprider min bonniga sammetslena (?) stämma. Fantastisk podd har en skaplig lyssnarskara och jag tror faktiskt att min intervjupodd Ordbyting också kan få det med rätt gäster och lite tid. Men jag vill fortfarande blanda kända artister med mindre kända och försöka hålla balansen mellan kvinnor, män och andra könstillhörigheter på en bra nivå. Fast det där beror lite på när gästerna faktiskt kan vara med. Det känns i vilket fall som att jag har hittat ett poddhål att fylla och jag har fått mycket uppskattning nu när jag minglade runt på Fantastika i helgen. Min största miss var att inte ha reklammaterial att dela ut. Hitta nya lyssnare. Det fanns absolut en tanke att fixa detta men den dog pga tidsbrist då jag redigerat bokmanus tills jag nästan kräktes. Så det föll på det där med att prioritera hälsan som du kanske minns.

Men jag misstänker att de som främst lyssnar på Ordbyting är de som redan känner mig så jag sträcker ut en vädjande bedjan om att snälla, gillar du det du hör så dela mina avsnitt. Så ska jag fixa reklammaterial inför bokmässan till hösten. Sedan kanske en youtubekanal har ännu större möjligheter än en podd så vem vet. Kanske Ordbyting en vacker dag tar klivet över dit, eller åtminstone en kombo?

Sommaren däremot kommer, förutom att jag spelar in fler avsnitt av Ordbyting, fokuseras på två saker (ja förutom både nöje och slappande med familjen då). Först och främst ska jag och min förläggare Lupina Ojala göra klart första boken i nyutgåvan av Serahemaserien. Det är inte så värst mycket kvar textmässigt men vi ska spika omslag och planera marknadsföring. (Sa jag att boken blir grym? Den kommer att bli awesome!) Mitt nästa huvudfokus kommer bli den kickstarter jag ska lansera för mitt välgörenhetsprojekt Fantastikhjälpen. Boken Drömverk behöver pengar för tryckning och jag har redan börjat planera kickstartern. Jag har hittat en grym fotograf som ska hjälpa mig filma miljöer i Trollhättan och jag ska snickra ihop props för en reklamfilm inför kickstartern. Jag tror faktiskt att vi kan lyckas med det här och hoppas även där på din hjälp. Backa gärna projektet, men hjälp mig framförallt att sprida information om det så blir jag oändligt tacksam (helst båda så klart). Och vill du hjälpa till med Fantastikhjälpen så hojta till. Pengarna går till välgörenhet och man kommer på köpet att få ett spännande äventyr med en klipsk liten tjej i huvudrollen. Själva kickstarterkampanjen drar igång på riktigt senare i höst.

Själv kommer jag inte tjäna en krona på Fantastikhjälpenböckerna men jag hoppas att projektet drar in massa pengar till ändamålet och på sikt även ger uppmärksamhet som leder till fler sålda böcker, vilket spiller över på mina övriga böcker. God karma helt enkelt. Och projektet är som gjort för de närmsta kommunerna och turistbyrån. Jag skissar på diverse vandringar i bokens spår så får vi se om någon nappar. Annars kanske jag kör något eget.

Idéerna finns. Om hälsan och tiden räcker till. 😉

 

Här har du Facebooklänk till Ordbyting

och Fantastikhjälpen

 

Tack för hjälpen!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.