Att göra en boktrailer – del 1

Marknadsföring är svårt, riktigt svårt. Kanske speciellt för en författande ingenjör som aldrig någonsin egentligen har brytt sig om marknadsföring. Marknadsavdelningen kan av en ingenjör uppfattas som de som lovar vitt och brett och så är det upp till ingenjören att försöka lösa det frustrerande faktum att utlovade produkter och tjänster faktiskt inte finns. Vilket i och för sig kan tänkas driva utvecklingen. Det är ju bra om det finns en marknad för produkten.

Nu befinner jag mig i en annan sits. Det är i mångt och mycket upp till mig själv att lyckas marknadsföra min produkt då jag ligger på ett relativt litet bokförlag och skriver böcker som vare sig är trendiga eller mainstream (samma sak kanske?). Jag gjorde ju inte en marknadsundersökning innan jag skrev bokserien. I så fall borde jag ha skrivit dystopi, feelgood eller möjligen deckare. Eller en dystopisk feelgood-deckare. Fast inget av detta var trendigt när jag började skriva för tjugo år sedan heller för den delen.

Men ska jag ens marknadsföra mig eller är det fult som författare att tänka så? En bra bok säljer sig själv etc etc. Det där är inte sant tror jag, hur bra boken än är. Det finns en anledning utöver böckernas kvalitet som gör att t.ex. Läckberg dominerar deckarscenen. Hon är grym på marknadsföring. En bok ska fortfarande synas i mängden och utan en PR-avdelning som fixar in mig i morgonsoffor och TV-program är det svårt.

Så hur gör jag nu? Böckerna tas emot riktigt bra av de som läser dem, och jämförs även med stora utländska författare. Men hur syns jag? Hur får jag min tänkta läsekrets att ens få reda på detta? Budgeten räcker inte riktigt till tv-reklam eller ens reklam i tidningen. Att spamma bra recensioner på facebook ger ingen större merförsäljning. Jag delade ut hundratals reklamblad på bokmässan med länk där man kunde provläsa prologen, gratis. Två gick in och läste den enligt statistiken från webhotellet. Läser någon annan än spam-botar min blogg?10491252_10152330082624263_3354779139307972746_n

Jag tänkte prova att göra en boktrailer. Trots att chansen är minimal att den ger någon effekt så verkar det för roligt för att låta bli. Många av de boktrailers jag har sett kanske gör författaren och författarens mamma stolta, men inte mycket mer än så. Bortkastad tid. Om den ska vara meningsfull måste den vara så pass bra att den i princip sprider sig själv, blir viral som det heter. Sjukt jävla bra med andra ord. Men hur sjutton lyckas man med det? Är det ens möjligt?

Min approach blir att precis som med mitt författande vara omsorgsfull med detaljerna. Skriva en synopsis, planera en budget och använda meningsfull rekvisita. Göra research och analysera vad som gör en bra boktrailer. Då jag inte har tillgång till skådespelare kommer jag att begränsa insatserna med människor till scener utan dialog då sådana förmodligen bara skulle sänka intrycket. Om tv-serien Jordskott inte kan få helt okej skådisar att leverera repliker bör jag inte ens försöka med amatörer.

Igår gjorde jag ett försök att koppla in min videokamera från 2007 i min hyfsat nya dator med Windows 8.1. Jag bävade för strul med drivrutiner men till min förvåning och glädje lyckades jag importera film från kameran. På första försöket. Med Windows Movie Maker knåpade jag sedan ihop en experimenttrailer.

Jag kan konstatera flera saker.

Det funkar. På sätt och vis. Redan nu kan jag nog få till den nivå som många verkar ha nöjt sig med. Fast jag har ju större ambitioner.

  • Jag behöver dessvärre en bättre kamera med HD-upplösning. Då jag ändå funderat på att skaffa systemkamera lutar det åt det hållet. Så mycket filmar jag ju inte egentligen i vanliga fall.
  • För att få trailerkänslan bör jag filma i bildformatet 16:9 istället för 4:3 som kändes TV och med den kvalitet jag har duger den gamla kameran endast till trailer av ”found footage” -karaktär.
  • Jag behöver få till bra ljudeffekter, voice over och musik.
  • Frågan är om Movie Maker räcker? Det blir en budgetfråga är jag rädd men jag ska kika på open source -alternativ eller om det finns bra grejer till rimlig peng.
  • Hur löser jag specialeffekter, det är ju fantasy det rör sig om? Eldklot, blixtar och dunder? Har en del att klura på där men ska försöka hålla sådana inslag till ett minimum.

Nu blir nästa steg att få tummen ur och spela in ljud med mitt externa ljudkort som samlat damm sedan jag köpte det i somras. Stay tuned.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.