Bokrecension – Himmelstrand av John Ajvide Lindqvist

himmelstrand

Originell rysare med skruvat obehag från den svenska skräckens megastjärna #JohnAjvideLindqvist. Jag har sett fram emot den här romanen ända sedan besvikelsen ”Lilla stjärna” som jag inte tyckte nådde hela vägen fram i mål. Min första bekantskap med Ajvide Lindqvist var ”Hanteringen av odöda” och det var min fascination för zombies som lockade mig. Jag gillade den boken och upptäckte ”Låt den rätte komma in” vilken kom att bli en favoritbok, tätt följd av ”Människohamn” som hamnar högt i topp bland skräck av svenska författare. Ja bland internationella författare också för den delen.

I ”Himmelstrand” har Ajvide Lindqvist klivit bort från verkligheten och placerar tio omaka personer, en hund och en katt i ett udda helvete. De har alla campingplats intill varandra men när de vaknar upp är det på ett till synes oändligt grönt fält med perfekt trimmad gräsmatta och under en blå himmel, utan varken moln eller sol. Det enda som finns är deras fyra husvagnar och bilar. De börjar utforska sin värld men utan riktpunkter är de rädda att köra vilse och varken GPS eller mobiltelefoner får någon signal. Alltså stannar de i sina husvagnar där det enda de får in på radion är sånger av Peter Himmelstrand (som bland annat skrivit ”Det börjar verka kärlek, banne mig” och ”Det blir alltid värre framåt natten”). Ganska snart börjar det skava i relationerna och de inser att det finns något annat hos dem. Något som vill dem illa. Hur kom de dit och framför allt, hur ska de ta sig därifrån? Otäckheter dyker upp och blodet börjar flöda.

Boken är helt klart ett lyft sedan ”Lilla stjärna”, men jag kan inte låta bli att känna mig besviken även denna gång. Kanske jag hade för höga förväntningar men trots att vissa enskilda scener får det att krypa i skinnet blir det aldrig riktigt skrämmande. Miljön är helt klart originell, full pott där, men samtidigt är allt så udda att jag aldrig riktigt sugs in i berättelsen. Jag hittar inga karaktärer som jag direkt bryr mig om och det är synd. Slutet är både vackert och lite av en axelryckning då jag inte tycker han syr ihop trådarna riktigt. Vill du läsa något som kliver utanför mallen kan jag absolut rekommendera boken, men vill du läsa skräck bör du hellre plocka upp någon av författarens äldre alster, eller varför inte prova Anders Fager, Caroline L Jensen eller Pål Eggert?

Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och Bokus.com

Betyg [7/10] Bumlingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.