Författarliv – Skapa en författarplattform

En författarplattform. Vad är det egentligen?

Jag har byggt min författarkarriär lite baklänges om man ska tänka ur ett marknadsföringsperspektiv. Först satt jag på min kammare i femtielva år och skrev på mitt fantasyepos. Efter refuseringar och förädling av manus landade jag till slut mitt bokkontrakt och först då började jag tänka marknadsföring. Vilket så klart är onödigt sent. Det är helt klart en fördel att börja väcka ett intresse runt sitt eget skrivande redan innan man har sitt efterlängtade bokkontrakt. Skapa engagemang och involvera läsare.

Hursomhelst när jag väl började klura på hur jag skulle marknadsföra mig läste jag samma bloggar som alla andra redan har läst och fick höra att jag behövde en författarplattform. Men det låter mest som något man sitter på.

Oscar Wilde funderar, men sitter han på en författarplattform?

Jag läste på, skapade en hemsida, lade upp ett nyhetsbrev, jagade prenumeranter (nåja, jagade är väl att ta i) och sällade mig till kören av debutanter som skriker ”Här är jag! Läs mig!” likt en gökunge på steroider. En författarplattform verkade vara ett rörligt mål där man förväntas närvara typ överallt. Utmattande. Jag gick i väggen, reste mig till slut igen och tänkte om.

Så hur tänker jag då?

Här följer en punktlista i den ordning jag arbetar med min författarplattform, även om ordningen kan variera emellanåt. Jag fejsbookar och instagrammar absolut mer än jag bloggar men som en löst sammanhållen plattform ser jag ändå ordningen nedan som gällande. Det blir många punkter att hålla reda på och aktiviteter får stå tillbaka om jag inte mår bra av dem. Utbrändhet låter inte lika coolt som Fire walk with me. Det är inte det minsta coolt heller. Det här ska inte blandas ihop med PR och marknadsföring utan handlar mer om var jag syns. Inte i vilka sammanhang och varför. Fast alla de där begreppen flyter lätt ihop. Jag har ett Excelark där jag stakar ut en plan för mina olika aktiviteter. Bockar av allteftersom.

För dig som är nyfiken på allt det här med marknadsföring, författarplattform och PR mm kan jag rekommendera Martina Elmqvists bok Läs mig! : en kreativ PR-handbok.

Det finns bevisligen fler sociala medier än de jag listar här men jag använder dem inte. Utbrändhet, don’t walk with me.

1. Hemsida – Den här hemsidan med sin blogg är själva navet i min författarplattform. Min egen rymdstation där jag samlar all beständig information. Vem jag är, vad jag har skrivit, kontaktuppgifter, recensioner, pressmaterial mm. Emellanåt loggar jag in och skriver lite blogginlägg, gärna med viss relevans till mitt författarskap. Numera har jag även en webshop där man kan beställa de böcker jag har på lager, men även klicka sig vidare till nätbokhandeln för de titlar jag själv inte har längre. Att sköta en blogg kräver mycket tid och planering och är en sak jag drog ner på efter att jag gick i väggen. Istället använder jag Facebook , Twitter och Instagram för de mer korthuggna, vardagliga uppdateringarna.

Jag har testat mig runt en hel del med hemsidan men kommit fram till att tydlighet är ett ledord. Jag gick ifrån ett plottrig fantasybetonat wordpresstema, fortsatte till ett köpt tema med fler finesser än jag kunde hantera, för att slutligen byta till det gratistema jag har nu (Make). Temat ska signalera att jag är författare och även ge vägledning till inom vilka genrer jag är verksam. Det ska vara snyggt och proffsigt för att signalera att jag tar min författarkarriär på allvar. Det ska även vara lättnavigerat för besökaren och innehålla det en besökare kan tänkas vilja veta. Jag har även lagt in ett författarporträtt i sidhuvudet eftersom det är Marcus Olausson författaren jag marknadsför på lång sikt, inte enbart mina böcker. (Se separat blogginlägg om författarfoto).

I början använde jag www.bumleby.se som URL, vilket är min företagsadress, men sedan tänkte jag om. Namnet i sig säger inte besökaren ett smack och det är inte mitt företag jag vill marknadsföra i första hand. Nej, det är som jag redan nämnt mitt författarnamn jag vill få ut. När folk hör Marcus Olausson ska de tänka på författaren Marcus Olausson. Han som skriver så grymt bra fantastikböcker. Därför bytte jag till www.marcusolausson.com. Gör det enkelt för läsarna helt enkelt.

Initialt delade jag även av mig av mer än mitt författande här men det blev helt enkelt för rörigt och motverkade den enkelhet jag eftersträvar. Lösningen blev separata hemsidor. En för mitt företag Bumleby, en för mitt välgörenhetsprojekt Fantastikhjälpen och en för min podd Ordbyting. Jag har dessutom en till, hemlig sajt på g, men den får jag be att återkomma till. Numera är jag en riktig domänpundare.

Men även om hemsidan är min rymdstation så tillbringar jag inte så mycket tid här. Precis som du kära läsare åker jag runt i mitt rymdskepp och landstiger här och var.

Och det är där, någonstans i utrymmet mellan sociala medier och min hemsida som min författarplattform uppstår. Det handlar alltså om en stabil närvaro för att fånga upp, intressera och behålla läsare.

2. Nyhetsbrev – Det ska erkännas. Jag är inte så flitig med mitt nyhetsbrev men jag ska styra upp även detta område. För detta ändamål använder jag ett wordpressplugin som heter Mailpoet. Tanken med nyhetsbrevet är att samla på e-postadresser och bygga upp en skara prenumeranter som du på det sättet får direktkontakt med. Direktreklam med andra ord och precis som med den reklam du får i brevlådan riskerar ditt nyhetsbrev att fastna i spamfilter och aldrig bli läst. I Martina Elmqvists bok som jag nämnde ovan berättar hon hur du undviker fällorna och bäst utnyttjar ditt nyhetsbrev. Genom nyhetsbrevet kan du belöna dina prenumeranter med rabattkoder och personliga erbjudanden. Kanske skicka en gratis novell eller liknande? I min webshop har jag möjlighet att lägga till rabattkoder och jag överväger att även lägga upp e-noveller i butiken. Kanske rentav läsa in noveller?

3. Facebook – Sociala medier kräver sitt engagemang och där bör man styra sin närvaro till de medier där ens läsare förväntas hålla till. Jag föredrar Facebook då jag uppskattar hur man kan lägga upp en författarsida, separata boksidor, skapa annonser (fast de har inte fallit så väl ut och verkar ha försämrats), få översikt och statistik mm. Däremot används Facebook inte i lika hög grad av yngre läsare och jag behöver alltså anpassa mig därefter. Mina böcker vänder sig i huvudsak till tonår och uppåt men Drömverk som jag skriver för Fantastikhjälpen är en 9-12 och alltså behöver jag hitta även den målgruppen. Och inte bara genom deras föräldrar :-). På Facebook har jag en renodlad författarsida där jag länkar alla mina blogginlägg på de bloggar jag har (3 st just nu) och gör reklam för annat relaterat till mitt författande. Jag har även dedikerade sidor för min bokserie Serahema Saporium, Fantastikhjälpen och Ordbyting podd.

4. Instagram – Här har jag börjat skärpa mig och lägga upp mer material. Eftersom det är bildbaserat är svårigheten att hitta intressanta foton som sticker ut i författarvardagen men jag tror att följare helt enkelt främst lockas av vad en författare verkligen gör i vardagen. Den osminkade sanningen. Jag varvar med en del personliga inslag och de målningar jag har börjat göra på datorn. Här hintar jag även om de gäster som dyker upp i min podd Ordbyting.

Här hittar du mig på Instagram: https://www.instagram.com/marcusolaussonauthor/

5. Podcast – Jag var rätt sen på tåget när det gäller poddar men efter min författardebut började jag bl.a. lyssna på Fantastisk podd, överlycklig att det finns andra som skriver fantasy i Sverige (det har blivit betydligt fler bara de senaste åren). Det visade sig att Fredrik Persson i västkustgruppen ursprungligen kommer från Trollhättan där jag numera bor så jag kontaktade honom. Vi höll kontakten, träffades på bokmässan mm och när västkustgruppen behövde nytt blod skickade jag in en ansökan. Och kom med. Fantastisk podd är ett trevligt gäng att umgås och diskutera fantastik med, men även en bra kanal för att nå ut till lyssnare och läsare. Kanske vi inte utnyttjar detta fullt ut idag men vi har interna diskussioner om vart vi kan ta det hela. En sak jag själv har saknat är en intervjupodd på temat fantastik där man får komma svenska författare inpå skinnet. Så jag startade en själv. I Ordbyting ligger fokus på gästen men självklart blir det indirekt även reklam för mig och ett sätt att nå ut. Och tanken är att även illustratörer och spelutvecklare mm ska vara med i podden. Inte endast författare.

6.  Twitter – Ok, jag erkänner. Jag är skitkass på Twitter. Att fatta sig kort är helt enkelt inte min grej. Mitt Twitterflöde består mest av vidarelänkat material från Instagram. Sorgligt men sant. Jag orkar helt enkelt inte vara aktiv överallt. Hela tiden. Utbrändhet, don’t walk with me som sagt. Och Twitter känns inte som en så stor grej i Sverige förutom bland Stockholmshipsters och kändisar. Men jag ska ta tag i även Twitter och kolla lite tutorials för just nu fattar jag inte hur man ska palla med allt informationsöverflöd där.

Men här hittar du mig i vilket fall på Twitter: https://twitter.com/bumleby

7. Youtube – Jag har skapat en kanal där jag tänker lägga upp lite kortare klipp vad det lider, men även boktrailers och annat göttigt. Just nu är den hemlig (har helt enkelt inte så mycket att publicera där än) men jag uppdaterar med länk vad det lider. Youtube känns som en bra plats att nå yngre läsare i synnerhet.

8. Pinterest – Här kan man definitivt gå vilse och drömma sig bort. Alltså hänger jag inte så mycket där. Måste ju skriva. Pinterest är ett bra ställe för att hitta inspiration till sitt skrivande, men för egen del främst till mitt målande. Skulle inte säga att det tillhör min författarplattform egentligen men där kan man trots allt tjuvkika på vad jag fluktar på. Kanske gissa sig till vad resultatet blir men troligen inte.

https://www.pinterest.se/marcusolausson/

9. Snapchat – Nej, nej, nej. Känner inget behov av gulliga kaninfilter på min nuna så denna hamnar i botten på priolistan. Men kanske jag måste tänka om där. Det är till viss del på Snapchat mina framtida läsare håller till just nu.

Där har du dem. Alla delar som tillsammans bildar min författarplattform och min digitala närvaro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.