Författarvardagens våndor

Det var länge sedan sist. Alldeles för länge sedan. 7 inlägg under hela 2016 varav det senaste i oktober. Ett snitt på ynka 1 inlägg varannan månad och det har alltså gått 8 månader sedan jag skrev här senast. Fast det är inte helt sant. Jag skrev ett inlägg som hackades av en peshmergaaktivist så jag fick radera hela skiten. Och tappade bloggsugen igen. Ta backuper Marcus. En viktig lärdom. Dessutom bloggar jag emellanåt på Fantastikhjälpen så jag är inte helt inaktiv i det universum som utgör sociala medier.

Anledningen till att jag inte skriver här så ofta handlar om prioriteringar. Tvånget att blogga stressar mig och är en av de saker jag skurit ner på betydligt sedan jag gick i väggen 2015, för andra gången i mitt liv. Nu känner jag inget tvång längre. Bloggandet bör vara fritt och inte drivas av ett behov att synas och jaga presumtiva läsare. Den ständiga jakten på författardrömmen. Istället skriver jag när jag anser mig ha något nytt eller viktigt att förmedla, plus att jag som sagt är mer aktiv på Fantastikhjälpens blogg eftersom det är det projekt jag jobbat mest med på sistone.

Så vad har hänt sedan sist då? Faktiskt en hel del. Jag deltog under hösten och vintern i två novelltävlingar där jag vann den ena (steampunk-tema) och kom tvåa i den andra (sf-tema). Steampunknovellen Temakarens dotter vann SteamCons novelltävling i samarbete med Club Cosmos. Novellen handlar om Thea som försörjer sig genom att sälja te till de bättre bemedlade men drömmer om att ta sig bort, ombord på ett luftskepp. Novellen kan man läsa gratis i Brev från Cosmos #3 tillsammans med bidrag från Oskar Källner och Anna Blixt. Båda rekommenderas varmt. Club Cosmos anordnade senare även på egen hand en sf-tävling och där kom jag tvåa med novellen Olori som handlar om en ung kvinnas desperata försök att rädda världen. Även denna och övriga två pristagare finns att läsa i Brev från Cosmos #3. Inser att jag inte läst hela numret själv ännu. Skäms Marcus!

Alldeles nyligen var jag och familjen nere på Geek Pride Day i Göteborg, under ledning av SF-bokhandeln. Ett trevligt event där vi tyvärr missade att delta i maskeradtävlingen. Tror vi hade klarat oss skapligt i konkurrensen.

Dagen efter for jag till KonTur 2017 i Uppsala, årets värd för fantastikkongressen SweCon. Som vanligt var det kul och alldeles för många intressanta paneler. Som vanligt hann jag inte med att prata med alla så mycket och länge jag ville, eller över huvud taget. Som vanligt fick jag även skippa en del paneler för att faktiskt äta något. Utpumpad men ändå fylld av inspiration ser jag redan fram emot nästa års SweCon i Stockholm. Är inte särskilt nöjd med min egen insats på steampunkpanelen men får helt enkelt ta mig i kragen, komma i tid så vi hinner snacka ihop oss och inte vara bakfull nästa gång.

Författarna Katherine Arden och Siri Pettersen på KonTur

Den främsta nyheten av alla är dock att jag faktiskt har skrivit klart en bok nu under våren. Första utkastet till Drömverk är klart och har skickats ut till mina testläsare. Känslan är fortfarande bra och jag tror den här boken har potential att nå ut och dra in en del pengar till Läkare utan gränser, som det är tänkt. Fantastikhjälpen står och trampar lite vad gäller finansieringen av bokframställningen men jag har en känsla av att det kommer att lösa sig.

Min chef och jag har fört diskussioner om att jag ska gå ner i arbetstid som ingenjör för att få loss mer tid för författarkarriären. Tid att skriva, blogga och sköta marknadsföringen. Inget är klart ännu, men det verkar lovande och jag kommer då att öka närvaron här en aning. Nyhetsbrevet ska tas tag i och jag ska även byta tema igen då jag inte riktigt är nöjd med det jag har. Plus att jag ska lägga in en webbutik som gör det smidigare för både mig och kunder som vill köpa signerade böcker direkt av mig.

Sist men inte minst, nu när råmanus är klart till Drömverk har jag börjat arbeta med manuset till bok 4 i Serahemaserien. Planerad utgivning är Bokmässan 2018 så därför kan jag ta det i min takt och se till att det blir det bästa jag någonsin har skrivit.

Anna Bark Persson intervjuar författaren Kameron Hurley på KonTur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.