Politik och kommande boksläpp

Jag har hittills undvikit politik i större utsträckning i mina böcker. Den typ av fantastik som ”De rotlösa” sorteras in under brukar kallas High Fantasy eller Epic Fantasy och handlar mer generellt om det goda mot det onda, lite svart-vitt sådär. Visserligen försöker jag sudda ut de där gränserna och måla i olika gråskalor där varken hjältar eller skurkar är helylle eller alltigenom onda. Det blir så mycket mer intressant då. Och realistiskt. När man skriver fantastik är det kanske viktigare än någonsin att sälja in berättelsen och karaktärerna som trovärdiga, just för att de ofta är så långt ifrån vår egen verklighet.

Med helgens riksdagsval i åtanke känner jag att mina funderingar på att göra nästa bokserie mer politisk är viktigare än någonsin. Inte för att jag vill skriva någon på näsan hur de ska välja och tycka, vi lever trots allt fortfarande i en demokrati, men jag vill belysa hur olika politiska strömningar kan påverka samhället. Mitt Serahema-epos börjar med ”Serahema Saporium 1:1 De rotlösa” och hela den serien är så gott som färdigskriven och kommer sorteras in under ”Serahema Saporium 1: ” följt av bokens löpnummer i serien och dess undertitel. Del två i 1: serien kommer t.ex. heta ”Serahema 1:2 Bäraren” (och den kommer snart så håll ögonen öppna!). Nästa bokserie däremot kommer heta ”Serahema Saporium 2:” följt av löpnummer och undertitel. 2: utspelar sig i ett framtida Serahema där det mesta från 1: har förändrats. Den industriella revolutionen har gjort sitt intrång, politiska partier har uppstått och mycket är helt enkelt annorlunda. Till och med världens utseende har förändrats radikalt, vilket jag kommer återkomma till längre fram i serien. Varför ser den framtida världen ut som den gör? Om du tänker dig ett low-tech star wars – möter amerikanskt femtio-sextiotal – möter antikens rom – så kommer du ganska nära den känsla jag vill förmedla. Naturen skövlas av profithungriga storföretag i kortsiktig jakt på energikällor. Vissa minoriteter lever i slaveri och förtryck och teknikutvecklingen håller på att tappa förbindelsen med den moraliska kompassen. I jakten på ära och rikedom har man börjat titta mot stjärnorna och smida planer för rymdresor.

2: kommer alltså att bli lite mer sci-fi än vad jag är van att skriva fast ändå med en stor portion av fantasy, varav en stor del urban fantasy den här gången. Lite åt steam-punk hållet fast ändå inte. Jag är jättetaggad att sätta igång med skrivandet, men har lovat mig själv att först skriva klart den skräckberättelse jag håller på med, parallellt med att pytsa ut kommande delar av Serahema Saporium 1:

Och så var det ju det här med barnboken…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.