Så går jag runt kring en grana-barra-buske

Granplanta
Granplanta

När jag inte är på jobbet eller skriver på nästa bok så uträttar jag emellanåt något mer udda sysslor. Som idag till exempel när jag trampade ner gräs runt granplantor. Varför då kan man undra? Jo, jag planterade dem förra våren, ett eller ett par år senare än vad jag borde ha gjort, så nu har gräs och sly börjat göra hygget till sitt territorium. Men likt sagans heroiske kämpe som mot omöjliga odds mejar ner horder av fiender tänker jag försöka leta upp varje planta i havet av gräs, frigöra den från gräs och sly och trampa ner gräset runt plantan så den får en chans att få sol och näring. Till min förvåning verkade de må bättre än jag trodde så det ska nog kunna bli en skog av dessa ändå en vacker dag. så om du ser en snubbe ute på ett hygge som går i cirklar med handen runt en granplanta, då kan det vara undertecknad. Eller en medlem i en skum religiös sekt.

Rökugn
Rökugn

Jag har kanske tvåtusen granplantor att promenera runt fast efter, säg tjugo? kom jag på att det finns roligare saker att göra. Sagans hjältar måste ju stöta på problem, omgruppera och komma tillbaka, starkare än någonsin. Så jag gick hem och samlade energi med udda aktivitet nummer två. Vilken idag bestod i att mura på mitt ”ingen rök utan grill” projekt. Grillen är färdigmurad så nu är det rökugnen som ska muras upp.  Man kan se grillen som ett altare högst upp på bilden (där kan man tillbedja grillguden, som för övrigt alltid vill att en bit kött ramlar ner på kolet). I rökugnen ska man kunna elda med alved eller liknande ved från lövträd så att röken leds vidare i det rostfria röret på bilden och upp till grillen. På grillen kommer sedan ett rökskåp i trä placeras där man kan hänga/lägga sitt kött och sin fisk. Eller om man gillar kompakt boende använda som bastu? Med ett tegeltak över det hela, en bänk med diskho och blandare (kopplad till vattenslang) och kanske en ljugarbänk så blir det här ett fint (?) utekök i ett slags överarbetad lantlig steampunkstil. Tror det blir rätt skapligt, om man bortser från mina bristfälliga murartalanger. Återstår att se om jag lyckas röka mat där, något jag aldrig har gjort, men nu är jag ett steg närmare i alla fall. Kanske man rentav kan sitta där och skriva på en bok, sippande på en kall medan man passar det som är i röken. Eller spela ett parti Kungabräde medan ett par nävar hickoryflis genererar rök på kolen, med schyssta babybackribs som sakta söndefaller till den där härligt möra, men samtidigt krispiga konsistensen man bara måste älska?

Time will tell my friends, time will tell…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.